Básica

FELLOWS, P. Tecnologia do Processamento de Alimentos: Princípios e Práticas. Porto Alegre: Artmed, 2006.

IBARZ, A.; BARBOSA-CÁNOVAS, G. V. Introduction to Food Process Engineering. Boca Raton: CRC Press, 2014.

IBARZ, A.; BARBOSA-CÁNOVAS, G. V. Unit Operations in Food Engineering. Boca Raton: CRC Press, 2003.

ORDÓÑEZ, J. A. (Ed.). Tecnologia de Alimentos. Volume 1: Componentes dos Alimentos e Processos. Porto Alegre: Artmed, 2005.

SINGH, R. P.; HELDMAN, D. R. Introduction to food engineering. San Diego: Academic Press, 2009.

 

 

Complementar

AUGUSTO, P. E. D.; TRIBST, A. A. L.; CRISTIANINI, M. Chapter 405: Thermal Processes, Commercial Sterility (Retort). In: BATT, C.; TORTORELLO, M. L. (Ed.). Encyclopedia of Food Microbiology, 2nd Edition. ISBN: 9780123847300. Editora: Elsevier, 2014.

AUGUSTO, P. E. D.; VITALI, A. A. Chapter 7: Assessing juices quality: advances in the determination of rheological properties of fruit juices and derivatives. In: FALGUERA, V.; IBARZ, A. (Ed.). Juice Processing: quality, safety and value-added opportunities. ISBN: 9781466577336. Editora: Taylor & Francis, 2014.

EARLE, R. L., EARLE, M. D. Unit Operations in Food Processing. Oxford: Pergamon Press, 1983.

FENNEMA, O. R. Food Chemistry. New York: Marcel Dekker, 1996.

HIMMELBLAU, D. M. Engenharia Química: Princípios e Cálculos. Rio de Janeiro: Prentice-Hall do Brasil, 1998.

INCROPERA, F. P.; DEWITT, D. P. Fundamentos de Transferência de Calor e de Massa. Rio de Janeiro : Livros Tecnicos e Cientificos, 2003.

MEIRELES, M. A. A.; PEREIRA, C. G. (Ed.). Fundamentos de Engenharia de Alimentos. São Paulo: Editora Atheneu, 2013.

OETTERER, M. Fundamentos de ciência e tecnologia de alimentos. Barueri: Manole, 2006.

POTTER, N. N.; HOTCHKISS, J. H. Food Science. New York: Kluwer, 1998.

SARAVACOS, G. D.; MAROULIS, Z. B. Food Process Engineering Operations. Boca Raton: CRC Press, 2011.

SISSOM, L. E.; PITTS, D. R. Fenômenos de transporte. Rio de Janeiro : Guanabara, 1988.

WALSTRA, P. Physical Chemistry of Foods. New York: Marcel Dekker, 2003.

Última atualização: quarta-feira, 17 dez. 2014, 20:40